Diéta a akné: Čo môžete robiť

Diéta a akné: Čo môžete robiť

Tu sa pozrieme na najpravdepodobnejšie teórie o akné a výžive a odpovieme na otázku, čo môžete urobiť, aby ste zabránili výskytu akné.

Teória 1: Glykemická záťaž

Glykemický index (GI) je číslo, ktoré sa priraďuje k jedlu, aby odrážalo jeho účinok na hladinu cukru v krvi človeka. Potraviny s vysokým GI zahŕňajú sladké raňajkové cereálie, bielu múku, sušienky a cukrovinky.

Glykemická záťaž (GL) je založená na veľkostiach porcií ktoré jeme.

Teória je taká, že potraviny s vysokým obsahom GL sa rýchlo trávia a absorbujú, čo vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. To aktivuje pankreas, ktorý spôsobuje akútne zvýšenie inzulínu spolu s inými hormónmi.

VÝSKUM GL A AKNÉ

Celkovo sa zdá, že ide o kontroverznú oblasť so súčasnými protirečivými dôkazmi v štúdiách.

V jednej štúdii bolo požiadaných 248 mužov a žien v New Yorku, aby vyplnili overený dotazník o frekvencii stravovania a uviedli závažnosť akné. Výsledky ukázali, že účastníci so stredne závažným až závažným akné mali vo svojej strave výrazne vyššiu glykemickú záťaž a zvýšenú spotrebu cukru.

Uskutočnili sa aj randomizované kontrolované pokusy (najlepší návrh pokusov).

Niektoré z týchto štúdií preukázali zlepšenie v nasledujúcich oblastiach: akné, hladiny hormónov a tvorba mazu po ľahkej GL diéte, ďalšia štúdia nezistila žiadne spojenie. V tejto oblasti je teda potrebný ďalší výskum!

Teória 2: mliečne výrobky

Existuje ďalšia teória, že mlieko môže akné zhoršiť. Hovorí sa, že zvyšuje koncentráciu inzulínu a hormónu IGF-1 v krvi. Pretože mlieko obsahuje uhľohydráty, zvyšuje sa hladina cukru v krvi a hladina inzulínu, podobne ako pri diéte s vysokým obsahom GL.

Zaujímavé je, že mlieko má trikrát až šesťkrát vyššiu glykemickú záťaž ako sa očakávalo a pridanie len malého množstva mlieka k jedlu s nízkym glykemickým účinkom zvyšuje inzulínovú odpoveď na hladiny charakteristické pre jedlo s vysokým GI. Toto sa vzťahuje na odstredené mlieko a plnotučné mlieko, ale nie na syr.

Mlieko môže tiež prispievať k akné kvôli jeho relatívne vysokému obsahu hormónov. Pri konzumácii vo veľkých množstvách sa ukázalo, že zvyšuje hladiny IGF-1 v krvi.

VÝSKUM MLIEKA A AKNÉ

Dve veľké štúdie poskytujú najpresvedčivejšie dôkazy o prepojení medzi mliekom a akné.

V obidvoch prípadoch boli účastníci požiadaní, aby napísali, čo jedli počas trojročného obdobia. V oboch štúdiách vysoká spotreba mlieka zvýšila riziko akné asi o 20%.

Ďalšia štúdia zistila, že akné súvisí s častou konzumáciou mlieka, ale nie s plnotučným mliekom alebo syrom.

Problém vo všetkých týchto štúdiách je v tom, že pozorujú vzťah medzi mliekom a akné iba tým, že ich sledujú. Neexistujú žiadne randomizované kontrolované štúdie, ktoré by skúmali takýto vzťah.

To znamená, že nemôžeme presvedčivo dokázať, že mlieko spôsobuje akné, ale existujú dôkazy, že to môže zvýšiť riziko vzniku akné.

Pretože mlieko obsahuje viac ako 60 rôznych molekúl, je nesmierne ťažké určiť, ktoré z týchto zložiek podporujú akné a ktoré nie - najmä preto, že existuje široké spektrum rôznych mliečnych výrobkov.

Vedci sa stále snažia zistiť, či tieto asociácie vyvolávajú hormóny, vysoká glykemická záťaž alebo bielkoviny v mlieku.

ČO BY STE MOHLI MINIMÁLNE UROBIŤ?

  • Ísť k doktorovi
    Navštívte svojho všeobecného lekára, aby ste prediskutovali všetky lekárske procedúry, ktoré môžu byť vhodné okrem zmeny Vášho stravovania.
  • Používajte menej komedogénnych kozmetických výrobkov
    Zvážte výber výrobkov na líčenie a starostlivosť o tvár, ktoré neobsahujú oleje ani vodu a sú označené ako nekomedogénne (bez prísad blokujúcich póry).
  • Písanie denníka
    Majte denník o potravinách / príznakoch a hľadajte vzorce a vzťahy medzi jedlom, ktoré jete, a možnými spojitostiam k akné.
  • Kontrolujte svoju hmotnosť
    Ak máte nadváhu, zvážte stratu niekoľkých kíl. Niektorí vedci veria, že obezita riadi produkciu androgénov, ktoré podporujú rast kožných buniek a produkciu oleja, čo môže viesť k akné. Optimálnym cieľom je štíhly typ s BMI medzi 20-25.
  • Znížte spotrebu mlieka
    Zvážte chvíľu redukciu konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov. (Uistite sa, že budete mať dostatok vápnika.)
  • Nízke glykemické zaťaženie
    Zvážte stravu s nízkym obsahom GL. Pokúste sa vyhnúť rafinovaným uhľohydrátom a zistite, či to ovplyvňuje vašu pokožku. Príklad dňa s nízkym glykemickým indexom:
    • Raňajky: dve varené vajcia, kúsok celozrnného chleba, avokádo a čerstvé paradajky.
    • Občerstvenie: hrsť mandlí.
    • Obed: šošovica s čerstvým špenátom, strúhaným feniklom a kozím syrom.
    • Občerstvenie: dva plátky chleba s lyžičkou humusu.
    • Večera: kuracie mäso a quinoa šalát s orechovou tekvicou, chilli a brokolicou.

Záver

Neexistuje žiaden dôkaz, že strava spôsobuje akné, ale existuje veľa dôkazov, že ho môže zhoršiť a existuje niekoľko výživových stratégií, ktoré stoja za vyskúšanie.

Za akné môže byť zodpovedná typická západná strava založená na rafinovaných uhľovodíkoch s vysokým obsahom GL a mliečnych výrobkoch.

Zdravý a pestrý spôsob stravovania s vysokým podielom plnohodnotných potravín, ako je ovocie, zelenina, strukoviny a orechy, je dobrá cesta. Skúste tento druh stravy, aby ste zistili, či sa príznaky akné zlepšili. Ak máte dostatočný prísun vápnika, môže zvážiť aj upustenie od mlieka.